6.9.2011

G'day, mates!

Australia on todella kaukana Suomesta, käytännössä pallon toisella puolella. Ausseissa asustelee kaikenlaisia niljakkaita ötököitä, kuten käärmeitä ja hämähäkkejä. Siellä on tukahduttavan kuuma kesäisin, ja UV-säteily on voimakasta ja vaarantaa ihon. Ruoka on Ausseissa kallista: banaaneista saa pulittaa 27 dollaria/kilo, ja litra hyvää jäätelöä voi maksaa jopa 10 dollaria. Ja järkeviä, akateemisesti koulutetulle sopivia töitä on Ausseseista vaikea saada, ainakin jos tulee maahan helposti saatavalla Working Holiday -viisumilla, kuten useimmat nuoret tekevät.

Siitä huolimatta tämä tuore aviopari (molemmilla ikää 20 ja risat) päätti pakata laukut ja suunnata Ausseihin. Olemme molemmat matkustelleet jo lapsuudessa paljon, ja ehkä aiemmat hienot kokemukset ulkomailla ovat saaneet molemmat janoamaan niitä lisää. Olimme yhtä mieltä siitä, että halusimme lähteä, ja tilaisuutemme oli nyt tai ei milloinkaan. Molemmilla oli Suomessa hyvät työpaikat arvostetuissa yrityksissä. Olimme silti valmiita jättämään ne taaksemme. Anoimme Working Holiday -viisumimme jo kesäkuussa, jolloin kummallakaan ei ollut vielä hajuakaan, missä tulisi työskentelemään tai löytyisikö töitä. J:lla kävi hyvä tuuri, sillä hän sai Melbournesta muutamaksi kuukaudeksi liiketoiminnan kehitykseen liittyviä töitä suomalaisesta yrityksestä, jossa hän työskenteli aiemmin. H:lla eli minulla ei ollut niin hyvä tuuri, mutta irtisanouduin kaikesta huolimatta liikejohdon konsultoinnin tehtävistä lähteäkseni maailmalle.

Sillä tiellä nyt sitten ollaan, tai sen tien alussa. Elokuussa menimme naimisiin ja viikko sen jälkeen lensimme Hong Kongiin "häämatkalle", jossa viivyimme viikon. Hong Kong oli tähän aikaan läkähdyttävän helteinen ja hektinen kuten aina, mutta kuitenkin ihan mahtava paikka! Hong Kongista jatkoimme matkaa aurinkoisen keväiseen Sydneyyn, jossa viivyimme viikon nähtävyyksiä kierrellen. Nyt olemme Melbournessa, uudessa kotikaupungissamme (kotikaupunki siis ainakin seuraavaksi pariksi kuukaudeksi), johon saavuimme maanantaina. Asumme budjettihotellissa ja yritämme löytää vuokra-asuntoa.

Fiilikset? Itselläni on ainakin (vielä) sellainen olo, että mikäs täällä olessa! Mukavaa, jännittävää, erilaista. Toki kaikenlaiset asiat, kuten asunnon ja ennen kaikkea töiden löytäminen huolettavat, mutta siihen pitäisi varmaan vain asennoitua paikallisen suosikkisanonnan "No worries!" mukaisesti. J:sta Aussit on kuin pikku-Amerikka, englannilla pärjää, palkkataso on hyvä, sivistynyt maa. Häntä huolettaa puolestaan se, että täällä on niin rattoisaa, ettei täältä haluakaan lähteä ollenkaan pois (näin on ainakin jollekulle muullekin käynyt siitä päätellen, että jo Sydneyyn saapuessa rajavartija myhäili meille, että odottakaahan vaan, ette halua lähteä täältä vuoden kuluttua pois).

Mutta jos negatiivisiin puoliin palataan, niin molemmille tuli kyllä täällä Melbournessa yllätyksenä se, miten kylmä täällä voikaan keväällä olla! Vaivaiset 16 astetta lämmintä, tihkusadetta ja kylmä puhuri, joka pureutuu nenästä varpaisiin. Ei varmaankaan juurikaan eroa säästä etelä-Suomessa tällä hetkellä. Mutta se mikä täällä lohduttaa on, että kesä on vasta tuloillaan! Eiköhän tämä tästä parane; siis sään, asunnon, töiden ja kaiken suhteen. Toivotaan niin! Tästä blogista voit seurata miten meille täällä käy, vai palaammeko maitojunalla takaisin parin kuukauden kuluttua. Jaamme kokemuksia ulkomailla asumisesta, matkoistamme, ja muita havaintoja. Tervetuloa lukemaan ja tutustumaan elämään Australiassa!

Helsinki - Melbourne. Onko tämä jokin enne? :D
Nämä olympialaisportaat löytyivät Hong Kongista läheltä hotelliamme
Ja toivottavasti näitä niljakkeita näemme jatkossakin vain eläintarhassa

Darling harbour, Sydney

Wool - Loo - Moo - Loo (Wolloomolloo), alue jossa Sydneyn hostellimme sijaitsi.
Pisteet sille, joka tietää kuinka tuo äännetään.

Oopperatalon nurkalla oli kuvia ja testimoniaaleja paikan faneilta

Mikäs nöpönenä se siinä vasemmalla! No ei oikea krokotiili ainakaan, onneksi :)
 
Pariskunta itse Sinisillä vuorilla


9 kommenttia:

  1. Upeaa kuulla teistä!!
    YHYY! Miten jäätelö voi olla noin kallista siellä?! Mä varmaan itkisin kuolaten kylmäkaapin edessä! :DD
    Toivottavasti asunto-( ja työ)onki nappaa pian hyvän vonkaleen ;D
    Eihän tuo sää kuulosta yhtään erilaiselta, ainakin näin Lahen näkökulmasta. Sumua, tuulta ja märkää ja surkeammaksi menee.. :< Te onnekkaat, pääsette pian rannalle aurinkoa ottamaan kun täällä maa jäätyy ;DD

    Tyhmänä kysyn: mikä on aikaero siellä? o_ô

    Uutta päivitystä odotellessa!! n_n

    VastaaPoista
  2. Tää blogi on aivan loistava idea!

    Change management-konsulttina en voinut olla huomaamatta, kuinka jo tässä vaiheessa te näytätte seuraavan Emotional Cycle of Change-käyrää:) Ohessa linkki: http://betterleadership.wordpress.com/2010/02/05/the-valley-of-despair/.

    Olette mielestäni nyt vaiheessa "happiness", jota usein kutsutaan myös osuvasti honeymoon periodiksi;). Tulee olemaan jännää seurata tätä blogia. Saas nähdä tuleeko teidän kulkeminen käyrällä näkymään kirjoituksissa:)

    Julia

    VastaaPoista
  3. Heii, kivaa kun täällä on jo lukijoita!
    Sere: Joo ruokien hinnat on aika shokeeraavia täällä >.< Suklaapatukat ja limsakin on kallita. Selkeesti joku "verotetaan epäterveellisiä ruokia" -politiikka, niinkuin Suomeenkin on lanseerattu. :( Aikaero Suomesta on kaiketi 7 tuntia enemmän. Eli kun täällä on ilta, siellä on keskipäivä.
    Julia: Hehe, joo oon kuullu tosta käyrästä, mulle kerrottiin siitä jossain preppausluennolla ennen kuin olin lähdössä vaihtoon. Varmaan joo aikalailla tulee menemään sen mukaan :D Pikkuhiljaa alkaa ottamaan pannuun yhä enemmän :D

    Henna

    VastaaPoista
  4. Ihan pakko jättää eriävä mielipide ruoan hinnasta :) Tehkää vertailua vähän laajemmalti ja huomaatte että ruoan yleinen hintataso on ainakin 20-30% halvempi kuin Suomessa, vaihtokurssista toki kulloinkin riippuen.

    Banaaneista sen verran taustatietoa että niiden tämänhetkinen tolkuton hinta johtuu sykloni Yasista, joka tuhosi alkuvuodesta suurimman osan maan banaaniviljelmistä. Missään en ole silti $27/kg hintoja nähnyt, pahimmillaankin $15/kg. Seuraavat viikot tuovat tilanteeseen helpotusta kun uutta myrskyn jälkeistä satoa alkaa kypysä - kesään mennessä tilanne normalisoituu ~$1-3/kg tienoille.

    VastaaPoista
  5. Sami: Ok, olet varmaankin oikeassa, olemme ehkä tehneet liian pikaisia johtopäätöksiä. Tietyissä tuoteryhmissämme (kuten maitotuotteet, hedelmät ja vihannekset) hinnat ovat mielestämme selvästi korkeampia kuin Suomessa, mutta muuten pitänee paikkansa tuo 20-30% halvemmat hinnat. Erityisesti Colesissa ja Woolworthissa tuntuisi olevan edulliset hinnat, kun vertailee eri marketteja keskenään. Ehkä täällä ei ihan vararikkoon tarvitse joutua ruokaostosten takia, kunhan vähän katsoo mitä ostoskoriinsa poimii ja mistä kaupasta :) T. H & J

    VastaaPoista
  6. Ajattelin jotain sepustaa ensimmäiseen bloggaukseenne.
    Itelläni olis kanssa tarkotus parin vuoden päästä anoa Working Holiday viisumia kun on viimein ammatti hankittu..
    Mietityttää just sitte tuo että jos viihtyyki ja haluis useemmaks ku pariks vuodeks jäähä maahan niin miten onnistuu!
    (ei voi tietysti itse vielä tietää kun ei ole sinne päässyt, mutta kiinnostaa kovasti nuo viisumiasiat ja maassaolon mahdollisuudet)Vaikka jokapaikasta asiasta lukeekin niin tuntuu että niistä ei voi liikaa olla kokemuksen kautta saatua tietoa.
    Kun ei varmaankaan perus maalarin tutkinnolla niin suurta virkaa sitte välttämättä ole ja tais tuo ihan pysyvän viisumin anominenki vaikeutua. Itelleni tietysti työ ku työ mutta miettiny pistäskö sit olla tota erikoisuutta tossa alassa :/ ja muuta!
    Kuitenkin koitan seurailla kokemuksianne ja kasvavaa tietämystänne siellä päin, tosi mahtavaa että ainaki muilla se näyttää onnistuvan.

    -MS (:

    VastaaPoista
  7. Anonyymi/MS: Kiitos kommentistasi ja tervetuloa seuraamaan blogia! Kannattaa ehdottomasti hyödyntää Working Holiday -kortti vielä jos olet siinä iässä, meille se avasi ovet tänne - jos sitä ei olisi ollut yhtä helppo saada, ties vaikka olisi jäänyt lähtemättä. Se oli oivallinen ponnahduslauta meille molemmille täällä työskentelyyn. Rohkeasti reissuun vaan, kyllä asiat järjestyy hyvin päin kunhan tekee sen tärkeän päätöksen ja lähtee!

    VastaaPoista
  8. Teidän blogia on upea lukea, aivan mahtavasti tietoa ja paljon hienoja kuvia! Ihailtavaa! Kysyisin tuosta asunnonvälittäjästä, keneen suosittelisitte ottamaan yhteyttä, kun suunnitelmissani on noin kuukauden pituinen lomavierailu Melbournessa ja tuollainen viikkoperiaatteinen vuokraus sopisi varmaan aika hyvin silloin, kalustettua studiota tai vastaavaa etsiskelisin. Vinkkaatteko, kun ehditte, kiitos jo etukäteen!
    -Tanja Tampereelta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Tanja! Kiitos paljon kommentistasi. Kannattaa ottaa yhteyttä Paul Chapmaniin Executive Short Term Rentalsista, puh. +61 412 903 009. Nettisivut: http://beaconsfieldbeachapartments.com.au. Onnea matkaan!

      Poista