19.5.2012

Australialainen ruoka - niin mitä se onkaan? / Australian food - whatever it is?

Summary available in English - Scroll down to end of post

Kirjoittelin aiemmin paikallisista kakkuhullutuksista, mutta ruoasta ei ole tainnut sen enempää pahemmin kirjoiteltua, joten täydennetäänpä tätä aukkoa.

En ole ehkä paras ihminen kirjoittamaan ruokakulttuurista, kun olen yleensä aika ennakkoluuloinen kaikkea sellaista kohtaan, mihin en ole tottunut! En ole esimerkiksi koskenut vielä laisinkaan kengurunlihaan, vaikka sitä näkee supermarketissakin lihahyllyissä ja ravintolastakin toki saa, ja pelkkä Vegemiten tuotekuvaus (oluen valmistuksen hiivajätteistä valmistettu australialainen levite, sama käyttötarkoitus kuin maapähkinävoilla) saa karvat pystyyn. Mutta olen nyt sentään jotain uutta täällä maistanut ja tässä postauksessa esittelen lähemmin kokeilemiani ruokia.

1. Meat pie

Meat piet ovat rapeaan lehtimäiseen taikinaan valmistettuja lihapiirakoita. Hyvin erilainen, jos suomalaiseen lihapiirakkaan vertaa: lihaa on sisällä enemmän (eikä sen seassa ole riisiä) ja taikina jämäkämpi ja koko tekele on enemmän oikean piirakan näköinen kuin suomalainen sukulaisensa. Paikallisia lihapiirakoita myydään supermarketin pakastehyllyssä 6:n piirakan pakkauksissa, ja niitä saa mm. liha-sipuli ja kana-vihannestäytteillä. Lisäksi niitä myydään tuoreina kahviloissa. Erittäin herkullisia omasta mielestäni!


Inverloch-pikkukylässä nauttimani kahvilan herkullinen Meat pie. Nam!

2. Australialainen hampurilainen

Joskus mäkkärissä pistäydyttyäni erehdyin ottamaan "limited edition" Oz burgerin. Väliin oli läiskäisty tuhti siivu punajuurta. Siis punajuurta burgerissa!! Mitä ihmettä?? Jäi viimeiseksi kerraksi, kun tilaan hampparia á la Oz.


Hampurilainen paikallisittain. Kuva Googlesta, en omista.

3. Pavlova

Pavlova on hedelmillä kuorrutettu, rapea marenkikakku. Se on nimetty ja luotu venäläisen balettitanssija Anna Pavlovan kunniaksi, joka oli kiertueella Australiassa ja Uudessa-Seelannissa joskus 20-luvulla. Mailla on vieläkin kai keskenään kinaa siitä, onko tämän jälkiruuan oikea alkuperämaa Australia vai Uusi-Seelanti. Se on jokatapauksessa hyvin suosittu makea herkku molemmissa maissa.

Itse tutustuin siihen ensimmäistä kertaa töissä, sillä työpaikallamme on tapana tarjota synttärikakku päivänsankarille. Eräs kollega halusi synttärikseen Pavlovan, joka tuntui kakkuvalintana jakavan mielipiteitä. Omasta mielestäni se oli varsin herkullista, mutta jos ei marengista tykkää niin en suosittele. J:lle ei varmaankaan maistuisi tästä syystä.


Pavlova on hyvin makoisa paikallinen kakkuherkku. Kuva Googlesta.

4. Churrot

Churrot ovat espanjalaisperäinen herkku. Ne ovat munkkitankoja, jotka ainakin täällä tarjoillaan usein suklaadippikastikkeen kera, tai sitten ne on vain yksinkertaisesti päällystetty kanelisokerilla. Niitä saa täällä lähes joka paikasta. Jos jossain on markkinat tai festivaali, siellä on mitä todennäköisimmin ainakin yksi churro-koju. Lisäksi niitä saa mm. teemapuistoista hattaroiden lisäksi - tai niiden sijasta - sekä tietenkin myös kahviloista. Todella namia, jos minulta kysytään!


Churrot - espanjalaiset munkkitangot - ovat herkkua. Kuva Googlesta.

5. ANZAC-keksit

Anzac-keksit ovat kaurakeksejä, joihin on lisätty kuivattuja kookoslastuja. Anzac-päivähän on täällä jokavuotinen pyhäpäivä, jolloin muistetaan Gallipolissa ensimmäisen maailmansodan aikaan taistelleita australialais- ja uusiseelantilaisjoukkoja. En ollut kuullutkaan koko Anzac-kekseistä kunnes J ilmaantui kotiin Safewaystä ostettu keksipaketti mukanansa. Niitä ei siis toki tarvitse leipoa itse, vaikka se varmaan aika helppoa olisikin. Kaupasta ostetut olivat myös hyvin maukkaita!


Itseottamani kuva kaupan Anzac-kekseistä

Tämä ei muuten liity ollenkaan tähän postaukseen, mutta ajattelin vielä kertoa, että olemme pian muuttamassa! Nykyinen vuokrasoppari loppuu 6:n kuukauden tullessa täyteen, ja tämä studio eli yksiö alkaa muutenkin käymään hyvin pieneksi. Viikon päästä alamme pikkuhiljaa siirtämään kamojamme uuteen kämppään eli kaksioon St. Kilda Westissä. Sijainti on erinomainen lähellä Albert Parkia, St. Kilda Beachiä sekä Fitzroy Street -ravintolakatua. Katu on ihanan hiljainen muttei kuitenkaan liian syrjäinen, ja vieressä on parikin puistoa, jossa voi ottaa aurinkoa jollei halua suunnistaa rannalle parin sadan metrin päähän. En malta odottaa kesää!!

Vielä pitää haalia kasaan huonekaluja ja muita välttämättömiä tarpeita, sillä tähän mennessä olemme asuneet vain täysin kalustetuissa asunnoissa.


Summary in English

I thought I should make a post about Australian foods, but I don't know if I'm the best person to introduce them, because I am always very picky about the food I eat! For example I have never tried and don't know if I ever will try vegemite or kangaroo meat. But let's talk about the foods that I have dared to try.

1. Meat pie
It is a savoury pie baked in a very yummy dough. We have meat pies also in Finland, but they are very different, because they don't really look like pies, they're more like pockets filled with mince meat and rice. The local meat pie has a more distinct shape and more meat inside than the Finnish counterpart. I think the Australian meat pie is really delicious. You can get it frozen from supermarkets in 6 piece packets.

2. The Oz burger
I once made a mistake and ordered an Oz burger in McDonald's. It had a thick slice of beetroot inside. Beetroot!! That has to be the weirdest thing to put in a burger, ever. I doubt I will ever eat it again.

3. Pavlova
Pavlova is a crunchy meringue-based cake covered with strawberries and fruit. I tried it at work when one of my colleagues wanted it for her birthday. It was very delicious, but I would not recommend to persons who don't like meringue, like my husband J.

4. Churros
Churros are a Spanish treat. They are made from fried dough and sometimes dipped in chocolate sauce or covered in cinnamon sugar. They're sold everywhere - ie. at markets, festivals, theme parks and of course cafes. Really yummy.

5. ANZAC cookies
Anzac day is an annual public holiday in Australia. I had never even heard of the cookies until J bought them from Safeway. They are oat cookies which have bits of dried coconut mixed in them. Easy to make yourself I guess, but the ones from the store were really yummy too.


This is not very related to the topic, but I wanted to tell you we will be moving to a new apartment soon! It's in St. Kilda West and the position is perfect: close to beach, Albert Park, Fitzroy street and everything. I just can't wait until we live there and I can enjoy all these places in the summer! We just need to buy a lot of things as we don't have our own furniture yet and the place is completely unfurnished.

3 kommenttia:

  1. Hmm, churroihin en ookkaan vielä törmännyt, täytyy testata! Joo ei ole paljon tosiaan australialaista ruokaa... Timtamit? :D Punajuuri burgerissa on vääryys, mutta täällä sitä rakastaa kaikki! Australialainen ruokakulttuuri on mun mielestä parhaat palat muualta maailmasta. Aasialaista, intialaista, italialaista, kreikkalaista, sushia jne. Ja täällä syödään enemmän luomua ja tuoretta, kun Suomessa kokkaillaan pakastevihanneksia. Lihat voi ostaa teurastajalta, leivät leipomosta ja hedelmät torilta jos jaksaa. Tykkään!

    VastaaPoista
  2. no nyt keksin. macadamiapähkinät on australialaista ruokaa!! :)

    VastaaPoista
  3. Anna: Totta, täältä löytyy kaikki etniset keittiöt, pidän itsekin siitä kovasti! Vaikka täytyy sanoa että pidän Suomessa saatavasta, luultavasti enemmän länsimaiseen makuun muokatusta kiinalaisesta enemmän kuin paikallisesta, täällä tuntuu että kiinalaisesta voi saada vähän mitä sattuu... mutta muuten on ollut aikalailla hyviä kokemuksia, esim. intialainen ja sushi on herkkua!

    Macademiapähkinät, jaa enpäs tiennytkään että ne ovat australialaisia... hyviä ne ainakin ovat :)

    VastaaPoista