22.11.2011

Sosiaalista sulkapalloa ja sählyä Melbournessa

Ajattelin hieman kirjoittaa Melbournen urheilutarjonnasta, johon on tullut tutustuttua. Viikoittain käyn pelaamassa pelaamassa ns. sosiaalista sulkapalloa läheisessä Albert Parkin urheilukeskuksessa. Australiassa on paljon harrastesulkapallokerhoja, jonne jokainen on tervetullut pelaamaan tasosta riippumatta. Klubin toimihenkilöt rahastavat ennen pelien alkua, minkä lisäksi he aikatauluttavat pelit (pelimuoto neluri). Pelaaminen on kohtuuhintaista, sillä 2h-2.5h kertamaksu on jäsenille 5 dollaria ja kertavierailijoille 8 dollaria. Vuoden jäsenmaksu on noin 35 dollaria. Erityisesti ensimmäisellä kerralla kummastutti, että hintaan sisältyy sulkapallot (ei nylon). Tosin yhteen 15min kestävään otteluun on periaatteessa varattu vain yksi pallo, mutta useimmiten sillä on pärjännyt. Pelien taso on vaihteleva, mutta useimmiten kohtalainen. Onneksi aikataulutuksessa otetaan huomioon pelaajien taso.


Otteluohjelman julkaisu

Hienointa pelaamisessa on ollut pelaajien monipuolinen tausta. Pelien välissä on pystynyt tutustumaan uusiin ihmisiin ja oppimaan uusista kulttuureista. Olen tutustunut muun muassa intialaisiin, malesialaisiin, filippiiniläisiin, paikallisiin, britteihin ja etelä-afrikkalaisiin.


Ensimmäisen ottelun alkulämmittely

Sulkapallon lisäksi olen päässyt jatkamaan golfharrastustani ostettuani mailat pari viikkoa sitten. Tiesin ennen Suomesta lähtöä, että golf on Australiassa halpaa ja kuulopuheet pitivät paikkaansa. Täällä julkisilla golfkentillä kierros maksaa noin 15-20 euroa ja kentät ovat erittäin hyvässä kunnossa ainakin näin keväällä. Täällä golf on koko kansan laji, minkä vuoksi täällä ei vaadita green cardia, tasoituskorttia tai jäsenseuraa. Golfetiketistä ei ole tietoakaan ja uset pelaajat käyskentelevät kentällä farkuissa ja t-paidassa. Suurin harmi on, että kentälle pääsee ilman, että säännöistä tietää yhtään mitään, minkä seurauksena pelaaminen voi olla ajoittain vaarallista erittäin. Väylät ovat lähellä toisiaan ja osa pelaajista ei hallitse pallooan, eivätkä ymmärrä huutaa ”fore” pallon karatessa.

Golfkentällä todella outoa oli, että joillakin kentillä ei rangea harjoitteluun tai mikäli sellainen on, korillinen palloja maksaa 12 dollaria. Myöskin on pakko todeta, että golfmailat ovat täällä suhteettoman kalliita. Käytettyjäkin mailoja edullisesti on vaikea löytää.

Golfia Malvern Valley Public Golf Coursella

Kentät ovat hyvässä kunnossa bunkkereita lukuunottamatta


Kävin myös kokeilemassa miltä sählyn pelaaminen maistuu Australiassa. Sählypallo pysyi vanhasta tottumuksesta lavassa muutaman vuoden tauonkin jälkeen. Melbournessa sählyn pelaaminen on arvatenkin erittäin harvinaista ja peliporukan löysin suomalaisen kaverin kautta. Pelaamassa oli noin 12 henkeä, joista 3 oli suomalaisia. Muutama paikallinen maahockeyn pelaajakin oli mukaan saatu houkuteltua. Pelaaminen maksoi 5 dollaria ja pelit kestivät 1.5 tuntia. Jokaviikkoista harrastusta sählystä ei tullut, sillä pelipaikka sijaitsee noin 35 minuutin ajomatkan päässä kotoa.


Sählyä Melbournessa


1 kommentti:

  1. Ebaysta loytyy golf mailoja tosi hyvaan hintaan ja ties mita muuta, hooked ;)

    VastaaPoista